PEDİATRİK DİŞ HEKİMLİĞİ – PEDODONTİ
Pedodonti, bir süredir çocukların tedavisine ayrılmış diş hekimliği uzmanlığını tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. “Pedia-” veya “pedo” çocuk veya çocuklar anlamına gelir ve “-dontist” dişleri inceleyen kişi anlamına gelir.
Genellikle “Pediatrik Diş Hekimi” veya “Pedodontist” olarak bilinen kavram çocukların diş tedavileri konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimidir. Genel diş hekimliği derecelerinin ötesinde ek olarak uzmanlık alanı eğitimi tamamlamaları gerekir. Pediatrik diş hekimliği, özel sağlık bakımı ihtiyaçları olanlar da dahil olmak üzere, bebekler ve ergenlik dönemi boyunca çocuklara hem birincil hem de kapsamlı koruyucu ve tedavi edici ağız sağlığı bakımı sağlayan yaşa göre tanımlanmış bir uzmanlık alanıdır.
Bir pedodontist tipik olarak altı aydan 13 yaşına kadar olan çocukları görür ve çocuğun erken yaşlardan itibaren iyi ağız sağlığı oluşturmasına yardımcı olmak için çocuk dostu teknikler kullanır. Buna ek olarak çocuğun ebeveynleri ile birlikte çalışarak uygun bir ağız hijyeni rutini gerçekleştirilmesinin nasıl sağlayacakları hakkında aileyi bilgilendirir. Çocuk büyüme sürecinde gelecek için tedavi planlarının oluşturulması konusunda aileye rehberlik yapar.
PEDİATRİK DİŞ TEDAVİLERİ
Fissür örtücü nedir?
Fissür örtücüler, ön veya arka dişlerin ısırma yüzeyinde oluşan girinti, oyuk veya çatlakların üzerini örten koruyucu kaplamalardır. Bu ısırma yüzeyleri, bakteriler için mükemmel bir üreme alanı sağlayan çukurlar ve çatlaklar oluştuğunda boşlukları önlemek için kullanılan bir tedavidir. Uygulama gerçekleştirdikten sonra zamanla örtücü doku azalabilir bu nedenle uzman doktorun belirleyeceği sıklıkla kontrol gerçekleştirilmesi faydalı olacaktır.
Fissür örtücüler dişlerinizi çürümekten korumaya nasıl yardımcı olur?
Dişlerdeki derin oluklar ve çukurlar nedeniyle diş çürümesine neden olabilecek yiyecek ve plakların dişlerden uzaklaştırılması bazen zordur. Fissür örtücü çatlakları kapatarak çürümeyi önlemeye yardımcı olur ve düzenli fırçalama ile dişlerinizi temiz tutmayı kolaylaştırır. Çocukların ilk daimi azı dişleri 6 yaşında çıkar, bu yaşta çocukların dişleri etkili bir şekilde temizlemesi zordur. Bu çatlakların kapatılması diş çürümesi riskini azaltabilir.
Fissür Örtücülerin Faydaları:
Çürümeye karşı ekstra koruma sağlar,
Dişler ağızda göründükten hemen sonra uygulanırsa, kalıcı veya yetişkin 6 yaşındaki ve 12 yaşındaki azı dişlerinin çürümeye karşı korunmasına yardımcı olur.
Yetişkin arka dişlerde derin oluklar ile temizlenmesi zor olan bölgeyi korumaya yardımcı olur.
KURON KAPLAMA UYGULAMALARI
Diş Kronları nedir?
Bir diş kronu, bir dişi kaplayan veya “kapayan”, onu normal boyutuna ve şekline geri getiren ve onu daha fazla çatlama veya kırılmaya karşı koruyan ve güçlendiren bir restorasyondur.
Diş Kronları Neden Kullanılır?
Diş kronları, çürük veya hasar görmüş ve diş dolgusu ile tamir edilemeyen bir dişi restore etmek için kullanılır. Çocuğunuzun diş hekiminin önemli miktarda çürüğü gidermesi gerekiyorsa, çocuğunuzun mutlu ve sağlıklı bir gülümseme elde etmesine yardımcı olmak için dişi kaplamak ve doğal durumuna geri döndürmek için diş kronu önerebilir.
Paslanmaz Çelik ve Beyaz Diş Kronları
Paslanmaz çelik kronlar tam olarak göründükleri gibidir – arka dişlerinizi kaplayan gümüş, paslanmaz çelik kapaklar. Paslanmaz çelik kuronlar mükemmel bir seçenektir çünkü diğer kuron türlerinden daha fazla diş yapısını korurlar. Paslanmaz çeliğin gücü sayesinde, daha az kırılma, çatlama veya ufalanma riski ile ısırma ve çiğneme kuvvetlerine dayanabilirler. Aktif oklüzyonda olan çocuklar için büyüyen ağza uyum sağlayabilen bir taç gerektiğinde paslanmaz kronlar genellikle genç hastalarda kullanılır.
Kozmetik olarak daha hoş görünen beyaz kaplamalar, çürük ön dişleri güçlendirmek için kullanılır. Genellikle şerit kuronlar olarak anılan beyaz kuronlar, tipik olarak bir kompozit reçineden yapılır. Arka dişlerde beyaz kuronlar kullanıldığında, metal malzemeye kaynaştırılmış bir porselenden yapılırlar ve yetişkinlerde daha yaygın olarak kullanılırlar. Sertliği nedeniyle, azı dişlerinin üzerine yerleştirilmesi söz konusu olduğunda bir ağız büyütüldüğünde daha iyi çalışırlar.
Diş Kronuna İhtiyacı Önlemenin Yolları
Doğru ve koruyucu ağız bakımı sağlayarak kuronlardan kaçınılabilir, ancak kazalar olur. Çocuğunuzun diş tacına ihtiyaç duymasını önlemenin yolları şunlardır:
· Spor aktiviteleri sırasında koruyucu ekipman kullanmasını sağlamak (kask, çene koruyucu vb.)
· Yiyecekleri dikkatlice ısırmasını sağlamak,
· Çocuğunuzun diş hekimi ile diş gıcırdatma var ise mutlaka görüş almak,
· Dişlerini günde iki kez düzgün bir şekilde fırçalamak,
· Günlük diş ipi kullanımına özen göstermek,
· Dişlerini kesici, koparıcı vb. bir alet olarak kullanmasından kaçınmak,
YER TUTUCULAR
Çocuğunuz çürük, çekim veya diş travması nedeniyle bir süt dişini erken kaybederse, bunun hakkında hiçbir şey düşünmeyebilirsiniz. Ne de olsa, çocuğunuzun süt dişleri eninde sonunda kalıcı dişlerle değiştirilecektir, o zaman neden erken kaybedilen bir süt dişi ile uğraşıyorsunuz? Çocuğunuzun eksik bir süt dişinin bıraktığı boşlukta eninde sonunda kalıcı bir dişin çıkacağı kesin olmakla birlikte, süt dişlerinin çok erken kaybedilmesinin daimi dişlerin sürmesinde sorunlara yol açabileceği de doğrudur. Bu nedenle çocuğunuzun pediatrik diş hekimi, yer tutucu denilen bir şey önerebilir.
Yer tutucu, eksik bir süt dişinin geride bıraktığı boşluğu “korumak” için yapılan oral bir apareydir. Genellikle metal veya akrilikten yapılırlar ve ağza sabitlenebilir veya çıkarılabilir. Sabit yer tutucular ağza yapıştırılırken, çıkarılabilir yer tutucular ortodontik apareylere benzer görünür ve hatta yapay dişleri olabilir. Ana işlevleri, çevredeki dişlerin çok erken kaybedilen bir süt dişinin bıraktığı boşluğa kaymasını önlemektir. Daimi diş sürmeye başladığında, yer tutucu amacına hizmet ettiği için çıkarılacaktır.
Çocuğunuzun pediatrik diş hekiminin önerebileceği dört farklı yer tutucu türü vardır, örneğin:
Tek taraflı yer tutucular, ağzın bir tarafına sığacak ve mevcut bir dişin etrafına sarılacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca bu boşluğu korumak için eksik bir dişin bıraktığı boşluğa uzanan metal bir halkaya sahiptirler.
Kuron ve halka yer tutucular, mevcut dişin etrafını sarmak yerine üzerine bir diş kronu kullanmaları dışında, tek taraflı bir yer tutucu gibi tasarlanmıştır.
Lingual yer tutucular, birden fazla süt dişinin eksik olduğu durumlarda kullanılır. Azı dişlerinin iç kısımlarına yapıştırılır ve daha sonra metal bir tel ile alt ön dişlere bağlanır.
Sürmekte olan bir kalıcı diş için yeterli alan olmasını sağlamak için koruyucular yerleştirilir. Bu tür yer tutucu, özellikle birinci kalıcı azı dişinde kullanım için tasarlanmıştır.
Yer tutucular, birtakım komplikasyonların oluşmasını engelledikleri için çocuğunuzun ağız sağlığı için önemlidir. Bunun nedeni, çocuğunuzun daimî dişlerinin süt dişlerinden doğrudan etkilenmesi ve bu süt dişlerinin çok erken kaybedilmesi, kalıcı dişlerde komplikasyonlara neden olma eğiliminde olmasıdır. Bu komplikasyonlar aşağıdakilerin bir kısmını veya tamamını içerebilir:
· Kalıcı dişlerin çıkması için yer olmaması
· Dişlerin gömülü kalması veya yanlış sürmesi riskinin artması
· Aşırı kalabalık, örtüşen veya çarpık kalıcı dişler
· Konuşma engelleri
· Maloklüzyon (yanlış hizalanmış ısırık)
· İleride ortodontik tedaviye artan ihtiyaç
Neyse ki, çocuğunuzun yer tutucusunu sadece kalıcı dişleri çıkmaya başlayana kadar kısa bir süre için kullanması gerekecek. Ancak bu arada, çocuğunuzun yer tutucusuna bakmasına yardım etmeniz gerekecek. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımına ek olarak, çıkarılabilir yer tutucuların yumuşak bulaşık sabunu ile yıkanması ve her gün ılık su ile durulanması gerekecektir.
Sabit yer tutucular ayrıca, çocuğunuzun pediatrik diş hekiminin size açıklayacağı özel teknikler olasılığı ile düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmayı gerektirir. Ek olarak, sabit yer tutucular çocuğunuzun ağzından çıkarılamayacağından, uymaları gereken bazı diyet kısıtlamaları vardır. Bunlar, aşırı sert, yapışkan, çiğnenebilir, gevrek veya şekerli gıdalardan kaçınmayı içerir. Yer tutucuya zarar gelmesini önlemek ve ayrıca gıdaların yer tutucuya sıkışması nedeniyle diş çürümesi riskini azaltmak için bu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Son bir önlem olarak, zarar görmesini önlemek için çocuğunuza yer tutucularıyla “oynamamasını” açıklamanız gerekecektir.
FLORÜR TEDAVİSİ
Diş Florür tedavileri, çocuğunuzun dişlerinin ve diş etlerinin genel sağlığını artırmanın ve diş çürümesini önlemenin harika bir yoludur.
Florür nedir?
Genellikle içme suyunda bulunan florür, doğal flor elementinden oluşan bir bileşiktir ve diş çürümesini önlemeye yardımcı olmak için küçük miktarlarda kullanılabilir. Birçok diş ürünü, çocuğunuzun parlak ve sağlıklı bir gülümseme elde etmesine yardımcı olmak için günlük olarak kullanılacak aktif bir bileşen olarak florür içerir.
Florür Tedavisi Neden Çocuklara Yardımcı Olur?
Florür, diş minesinden mineral kaybını engeller ve dişin zayıflamış bölgelerinin güçlendirilmesini teşvik eder. Florür ayrıca çürüklere neden olan bakterileri de etkiler ve dişi parçalayan asit saldırılarını caydırır. Florür sağlıklı bir diyet ve uygun ağız hijyeni ile birleştirildiğinde çürüme riski daha da azalır.
Topikal Florür
Tipik olarak bir jel olan topikal florür, önleyici bir önlem olarak doğrudan diş minesine uygulanır. Rutin bir temizliğin ardından, jel doğrudan dişlerin üzerine uygulanacaktır.
Tedavi uygulandıktan sonra çocuğunuzun çıtır,sert yiyeceklerden ve sıcak içeceklerden uzak durmasını sağlanmalıdır bunun dışında aher zamanki gibi yiyip içebilecektir. Florür tedavisinin maksimum faydayı elde etmesini sağlamak için 4 ila 6 saate kadar çocuğunuzun fırçalamaktan ve diş ipi kullanmaktan kaçınmasını sağlanılmalıdır.
Florür Nasıl Uygulanır?
Florür jel küçük, yumuşak bir fırça ile uygulanır. Malzeme yapışkan bir maddedir, ancak tükürük ile temas ettiğinde sertleşir, acı vermez ve uygulanması yalnızca birkaç dakika sürer. Sadece küçük bir miktar kullanılır ve çocuğunuzun gülümsemesinin hızla parlak ve sağlıklı olmasına yardımcı olur!
ÇOCUKLARDA KANAL TEDAVİSİ
Kanal tedavisi, birçok diş ağrısını durdurmanın ve bir dişin çürüme veya yaralanma nedeniyle kaybolmasını önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur. Ancak küçük çocuğunuza kanal tedavisi öneriliyorsa, nedenini merak edebilirsiniz.
Zaten o süt dişi birkaç yıl içinde düşecek değil mi?
Bu doğru- birincil (bebek) dişler tipik olarak 6 ila 12 yaşları arasında dökülür. Yine de travma veya enfeksiyon nedeniyle zarar görmüş dişleri çekmek yerine, kanal tedavisi ile mümkün olduğunca uzun süre süt dişlerini kurtarmaya çalışmak için bazı iyi nedenler vardır.
Birincisi, süt dişleri yetişkin dişleriyle aynı işlevlere sahiptir ve herhangi bir yaştaki diş eksikliği, konuşma ve yeme ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Süt dişlerinin bir başka önemli rolü daha vardır. Daimi dişlerin doğru yerleştirilmesi için kılavuz görevi görürler. Onlara rehberlik edecek süt dişleri olmadan, kalıcı dişler çarpık bir şekilde ortaya çıkma eğilimindedir, yetersiz alan nedeniyle sıklıkla yana yatırılır veya çapraşık hale gelir. Bu, daha sonra kapsamlı ortodontik tedavi gerektirebilecek ısırma sorunlarına neden olabilir.
ÇOCUKLARI FIRÇALAMAYA TEŞVİK EDECEK İP UÇLARI
Diş sağlığı ürünleri markalarının yaptığı araştırma çalışmaları, çocuklara iyi ağız hijyeni alışkanlıkları öğretmenin aileler için stresli olduğunu gösteriyor.
Peki, hem eaileler hem de çocuklar için fırçalamayı kolaylaştırmak adına neler yapılabilir?
Aşağıda çocukları fırçalamaya teşvik etmenin ve fırçalama zamanını sadece daha kolay değil, aynı zamanda biraz da eğlenceli hale getirmenin yedi yolu var!
Erken başlayın: Diş fırçası almadan önce, sadece dişleri temizlemekle kalmayıp çocuğunuzun diş bakımına alışmasını sağlamak için bebek dişlerini temiz ve yumuşak bir bezle silin.
İyi Ağız Hijyeni Modeli: Çocukların sizi sık sık dişlerini fırçalarken ve diş ipi kullanırken görmelerine izin verin.
Eğlencenin Gücünü Küçümseme: Eğlenceyi teşvik etmek için favori bir karaktere, müziğe, ışıklara veya renklere sahip bir diş fırçası bulun. Dişler fırçalanırken söylemek için aptalca bir şarkı seçin.
Doğru Diş Macunu Seçin: Diş macununun tadını beğenen bir çocuğun dişlerini fırçalama olasılığı daha yüksektir.
Ödül Tablosu: Çocukları iyi fırçalamaları için çıkartmalar ve küçük ödüller ile ödüllendirin
Eğitici Araçlar: Diş fırçalamayı teşvik eden kitapları, videoları ve oyunları deneyin
Ne Zaman?
· Çocuklarımızın İlk Dişleri Çıkmaya Başladığında
12 Yaşına Kadar
Nereye?
· Tüm Süt Ve Kalıcı Dişlere
Nasıl?
İlk Randevu
Tanışma
İkinci Randevu
Uygun Tedavinin Yapılması
Ne Kadar Sürede?
1-14 Gün
Hangi Malzeme?
Siz, Doktorunuz Aslan Ve Maymun
Garanti?
Dişini Fırçalarsan Her Zaman