Çocuk Diş Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Çocuk diş sağlığı konusu çok hassas olan bir konudur. Bunun sebebi ise çocukluk döneminde ağız ve diş sağlığının düzenli yapılması sonrasındaki tüm yaşamı etkileyecek olmasıdır. Bu nedenle çocuklarda ağız ve diş sağlığına gereken özen gösterilmeli ve aksatılmamadan yapılmalıdır.
Çocuklarda süt dişleri sıklıkla bebekler altı ayını doldurduğu zaman oluşmaya başlar. Yaklaşık olarak 3 yaş dolduğu zaman ise süt dişlerinin çıkışı biter. Bu dönemlerde ağız içerisinde 20 tane süt dişi yer alır. Süt dişleri kalıcı dişler ile kıyaslandığı zaman aşınmalara ve de çürümelere çok açıktır. Çocuklar 6 yaşında süt dişlerinin düşmeye ve kalıcı dişler yerini almaya başlar. Bu süreç tam olarak 13 yaşına kadar ilerler. Ağız içerisinde süt dişi ve kalıcı diş bir arada ancak 6 ila 13 yaş arasında olabilir. Bu döneme ise karışık dişlenme adı verilir. Ancak bu dönemin çok önemli olduğu bilinmeli ve dikkat edilmelidir. Çünkü çürümeye yatkın olan süt dişleri yan yana olduğu kalıcı dişleri de bozmaya meyillidir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı düzenli olarak yapılmalıdır.
Çocuk diş tedavisinde hangi uygulamalar yer alır?
Çocuklarda süt ve genç sürekli dişlerde ihtiyaç durumunda dolgu uygulamaları yapılabileceği gibi amputasyon işlemi ile ve kanal tedavisi de uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra çekilen dişlerin bıraktığı alana yer tutucular ve de çocuk protezleri de uygulanmaktadır.
Çocuk diş tedavisinde koruma ve engel olama amacıyla ortodontik tedavi uygulamaları da gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra travma kaynaklı durumlarda tedaviler, çürük önleme uygulamaları olan flurid jel ve vernik uygulaması ile fissür örtücü de uygulanmaktadır.
Ancak çocuk diş tedavisizinde en önemli olan şey çocukların korkmadan, endişe ve kaygı duymadan tedavi edilmelidir. Çünkü çocukluk döneminde yaşanan olumsuz tecrübeler, gelecek yaşamda ağız ve diş sağlığı konusunda korkuya yol açarak diş muayenesinden uzak durulmasına yol açacağı ve diş sağlığını riske atacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle de çocuk hastalar için ihtiyaç durumunda anestezi türlerinden uygun olan kullanılarak diş tedavisi gerçekleştirilmelidir.