Günümüzde hala halk arasında her doğumun annenin bir diş kaybına sebep olduğu inancı vardır.
Hamilelik döneminde birçok etken diş sağlığını olumsuz yönde etkiler.Hormonal değişiklikler dişeti kanamasına sebep olurken,kusma ve ağız kuruluğu çürük riskini arttırır.Bu süreçte diş bakımına normalden daha fazla özen göstermek gerekir.
Aslında en doğru yaklaşım Hamile kalmadan önce diş muaynesinin yapılması,varsa diş ve diş eti problemlerinin gebelikten önce tedavi edilmesidir.
Hamilelik döneminde diş sağlığını korumak için önerilerimiz:
1-Diş muayeneleri ihmal edilmemeli.
2-Ağız ve diş bakımı ihmal edilmemeli.Çoğu zaman diş etinde oluşan kanama hamilelerde’’Fırçalarsam daha çok kanar’’algısı yaratarak fırçalamama sonucu ileri derecede diş eti problemlerine sebep olabiliyor.
3-Hamilelik döneminde daha iyi bir ağız bakımı için diş fırçalmanın yanı sıra diş ipi kullanımı,alkolsüz ağız gargaraları veya ılık tuzlu su ile gargara kullanılması önerilir.
4-Aşermelerin ağız ve diş sağlığına getirdiği olumsuzluklar göz ardı edilmemeli.Aşermelerle birlikte artan şeker ve karbonhidrat tüketimi diş çürüklerinin artmasına sebep olur.
5-Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli.Sağlıklı besin tüketimine özen gösterilmeli.Kalsiyum bakımından zengin süt,süt ürünleri,yeşil yapraklı sebzeler,vitamin bakımından zengin meyveler.
6-Özellikle fazla bulantısı olan hamileler kusmalardan sonra ağız içi mutlaka temiz suyla çalkalanmalı,mide asidinin diş minesini yumuşatmasından dolayı kusmadan hemen sonra yapılan diş fırçalamaları aşınmalara sebep olabilir.
7-Hamilelik döneminde hormonal değişikliklerin bir diğer olumsuz etkisi de ağız kuruluğudur,bu sebeple ağız içini nemli tutmak ve diş sağlığını korumak için bol Su tüketimi önerilir.
8-Hamilelik döneminde sadece annenin değil bebeğin diş sağlığını etkileyen diş etkenler de vardır,örn tetrasiklin grubu antibiyotik kullanımı bebeğin diş renklenmesine neden olur.Hamilelik boyunca doktor önerisi haricinde hiçbir şekilde hiçbir ilaç kullanılmamalı.
9-Diş tedavileri olabildiğince doğum sonrasına ertelenmeli,fakat acil tedavi yapılması gereken durumlarda genelde II.trimester yani hamileliğin 4.5.6. ayında yapılması uygun görülür.
10-Tedavi ve lokal anestezi kullanmadan önce mutlaka kadın doğum uzmanından konsultasyon isteyerek yapılmalı.